СТУДИЈСКА ПОСЈЕТА ИНСТИТУЦИЈАМА КРАЉЕВИНЕ ШВЕДСКЕ - ФГУ

Новости преглед

СТУДИЈСКА ПОСЈЕТА ИНСТИТУЦИЈАМА КРАЉЕВИНЕ ШВЕДСКЕ

28.05.2024 12:12

У оквиру пројекта ДЕЛЕФ „Дигитално унапређење управљања земљиштем за ЕУ будућност Босне и Херцеговине“ , чији је циљ изградња капацитета и пренос знања а у циљу повећања ефикасности и поузданости процеса земљишне администрације у Босни и Херцеговини, од 26.05. до 29.05.2024. године организована је студијска посјета институцијама Шведске земљишне администрације и Пореске управе.

Циљ студијске посјете је био детаљно упознавање са системом земљишне администрације у Шведској, с посебним освртом на сарадњу Шведске геодетске управе и Пореске управе у креирању система процјене вриједности непокретности. Краљевина Шведска представља одличан примјер међусобне сарадње свих институција и учесника у процесима земљишне администрације. Уска сарадња Шведске геодетске управе и Пореске управе је добар примјер у креирању процедура процјене вриједности које су основ за развијено тржиште непокретности.

Током студијске посјете детаљно су презентиране сљедеће теме:

  • организација Лантмäтериета те утицај добро организованих институција на ефикасност услуга и добру сарадњу са свим осталим институцијама;
  • улога Лантмäтериета у стварању система процјене непокретности.
  • функционисање Шведске пореске управе;
  • методе утврђивања пореза на имовину и пореза на непокретности;
  • појединачне одговорности Шведске пореске управе и Лантмäтериета (Шведске геодетске управе) у процесу процјене вриједности пореза;
  • сарадња Лантмäтериета и Шведске пореске управе у реализацији ефикасног система процјене непокретности;
  • улога ефикасне земљишне администрације у развоју читавог друштва у Шведској;

Делегација институција у Босни и Херцеговини која је посјетила институције шведске управне администрације су чинили представнице и представници Федералног министарства финансија, Федералног министарства правде и Федералне управе за геодетске и имовинско – правне послове које је предводио директор Жељко Обрадовић.

Natrag