Федерална управа за геодетске и имовинско-правне послове учествовала на Конференцији о земљишту Свјетске банке 2024. - ФГУ

Новости преглед

Федерална управа за геодетске и имовинско-правне послове учествовала на Конференцији о земљишту Свјетске банке 2024.

16.05.2024 17:20

Федерална управа за геодетске и имовинско-правне послове је учествовала на Конференцији о земљишту коју је организирала Свјетска Банка у Њасхингтону, Д.Ц. од 13. до 17. маја 2024. године. Конференција је поновно окупила представнике влада, развојних партнера, цивилног друштва, академске заједнице и приватног сектора након двогодишње паузе, како би разговарали о кључним питањима везаним за земљиште и климатске промјене.

Конференција о земљишту Свјетске Банке је више од двије деценије била катализатор глобалне заједнице која се бави питањима земљишта, пружајући платформу за представљање истраживања, дискусију о изазовима и добрим праксама, те информирање дијалога о политикама. Конференција потиче размјену знања између сектора и зачела је бројне инвестиције, иницијативе и истраживачке пројекте које воде различите заинтересоване стране, укључујући Добровољне смјернице, Циљ одрживог развоја о сигурном власништву над земљиштем УН-а, Оквир за процјену управљања земљиштем као и кампању „Станд фор Хер Ланд“.

Тема конференције 2024. била је "Осигурање права на земљиште и приступа земљишту за климатске акције", а истакла је важност сигурног власништва над земљиштем и приступа земљишту за ублажавање и прилагођавање климатским промјенама. Учесници су разговарали о ефикасним стратегијама за осигурање права на земљиште и приступ земљишту, као и о изазовима са којима се суочавају земље у развоју.

Првог дана конференције одржан је форум "Глобал Ланд Агенда: Глобал Ланд Говернанце анд Полицy" на којем је према позиву Свјетске Банке учествовао и директор Федералне управе за геодетске и имовинско – правне послове, госп. Жељко Обрадовић.

Директор Обрадовић је имао част одржати говор у завршној сесији форума и осврнути се на панел дискусије и излагања предавача током форума. У свом говору, директор је представио искуства у управљању земљиштем у Босни и Херцеговини, истакао важност сарадње између влада, цивилног друштва и приватног сектора у рјешавању питања земљишта, те дао осврт на глобалне изазове сектора земљишне администрације.  

Учествовање на Конференцији о земљишту Свјетске Банке 2024. била је прилика за размјену искустава и најбоље праксе са другим земљама, као и стицање нових контаката и партнерства, а Федерална управа за геодетске и имовинско – правне послове остаје посвећена даљем раду на реформама сектора земљишне администрације у Федерацији БиХ за све грађане.

Представници Федералне управе за геодетске и имовинско – правне послове на конференцији су били директор управе, госп. Жељко Обрадовић, те помоћник директора у сектору за управљање пројектима из програма јавних инвестиција, госп. Денис Табучић.

Natrag