SASTANAK U PROSTORIJAMA BHANSA-e - FGU

Novosti pregled

SASTANAK U PROSTORIJAMA BHANSA-e

09.10.2023 14:46

Sastanak predstavnika entitetskih geodetskih uprava, izaslanstva Europske unije u BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva komunikacija i prometa BiH te predstavnika domaćina je održan u organizaciji Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) u Mostaru 9. listopada 2023. godine.

Tema sastanka je mogućnost korištenja podataka u okviru projekta LIDAR snimanja cjelokupne teritorije BiH. Projekt se financira sredstvima Europske unije u okviru IPA II-2019 a postao je efektivan u srpnju mjesecu 2023. godine i očekuje se završetak u drugoj polovini 2024. godine.

Istaknuta je ogromna važnost korištenja ovih podataka posebno sa aspekta točnosti istih a predstavnici BHANSA-e ističu posebnu zainteresiranost s obzirom na obvezu stavljanja na raspolaganje podataka o terenu i preprekama korisnicima zračnog prometa gdje je Europska komisija u okviru inicijative „Single European Sky“ usvojila paket regulatornih pravnih okvira koji definiraju konkretne korake, mjere i rokove za ostvarivanje tih ciljeva.

U diskusiji je istaknuta želja pronalaženja mogućnosti za dostupnost i oslobađanje plaćanja naknada za korištenje ovih podataka svim institucijama kojima su ovi podaci neophodni, a sve sukladno Zakonu o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora.

Natrag