REGIONALNA RADIONICA U OKVIRU SPATIAL II PROJEKTA - FGU

Novosti pregled

REGIONALNA RADIONICA U OKVIRU SPATIAL II PROJEKTA

08.03.2024 21:23

U organizaciji Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Agencije za zemljišnu administraciju i kartografiju Nizozemske (Kadaster) u razdoblju od 6-8.03.2024. godine u Mostaru održana je regionalna radionica u okviru SPATIAL II projekta s ciljem jačanja stručnog pristupa informacijama o zemljištu na području Zapadnog Balkana. Na radionici su sudjelovali predstavnici svih katastarsko-geodetskih uprava/agencija Zapadnog Balkana.

Tema ovogodišnje radionice je „Prikupljanje podataka i strategije dijeljenja podataka“ a uključivala je prezentacije koje se odnose na potencijal daljinske detekcije i snimaka iz zraka za različite primjene kao što su mapiranje i otkrivanje objekata u svrhu prikupljanja podataka o zgradama. Različite tehnike (umjetna inteligencija, oblaci točaka, 3D vizualizacija) prikazani su kao primjeri za različite primjene. Također razgovaralo se i o strategijama za dijeljenje geopodataka, npr. standardi, rješenja temeljena na oblaku, cyber sigurnosti, usluge i sl.

Svrha radionice je razmjena iskustava agencija, budući da se mnoge od njih susreću s istim ili sličnim izazovima pri izradi prostornih podataka, a upravo su ti izazovi i njihova rješenja ključni elementi za uspješno upravljanje prostornim podacima.

Natrag