Održana radionica u okviru DELEF projekta - FGU

Novosti pregled

Održana radionica u okviru DELEF projekta

29.04.2024 12:18

Sukladno planiranim aktivnostima u okviru Švedskog donatorskog projekta DELEF (Digitalno unapređenje upravljanja zemljištem za EU budućnost Bosne i Hercegovine) u Sarajevu je održana radionica u okviru komponente 2: Uspostava sustava masovne procjene nekretnina u periodu od 23. do 25. travnja 2024. godine.

Radionicu su otvorile gđa. Andja Zimić ispred Lantmäterieta i koordinatorica komponente 2 gđa. Jelena Zelić, dok su ispred Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove pomoćnik ravnatelja, gosp. Denis Tabučić i stručna savjetnica gđa. Jelena Zelić prezentirali plan aktivnosti na projektu Svjetske banke pod nazivom GIVE (Geospatial Infrastructure and Valuation Enhancement Project) koji za cilj ima pružanje podrške u usklađivanju podataka o nekretninama između zemljišne knjige i katastra, javnom izlaganju podataka o katastarskim izmjerama, razvoju infrastrukture prostornih podataka Federacije Bosne i Hercegovine, masovnom vrednovanju nekretnina te registraciji zgrada.

Radionicu su vodili švedski stručnjaci iz područja procjene vrijednosti nekretnina ispred švedske geodetske uprave Lantmäterieta gosp. Hans Söderblom i gosp. Simon Ek, a tijekom radionice je korištena kombinacija izlaganja sudionika, stručnih govora i aktivnosti.

Cilj radionice je bio angažiranim konzultantima na projektu prezentirati postignute rezultate na projektu CILAP (Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini) uz detaljan osvrt na procesni i organizacijski model Registra cijena nekretnina u Federaciji BiH i projekt masovne procjene nekretnina, a konzultanti su imali uvid u primjer švedskog sustava analize i procjene nekretnina.

Natrag