Održana godišnja Generalna skupština EuroGeographics-a - FGU

Novosti pregled

Održana godišnja Generalna skupština EuroGeographics-a

20.03.2024 12:26

Redovita Generalna skupština EuroGeographics-a, jedan od najznačajnih događaja u domenu upravljanja prostornim informacijama koji svake godine tradicionalno okuplja rukovoditelje (ravnatelje) svih Europskih geodetskih uprava, njihove bliske suradnike kao i važne stručnjake iz područja upravljanja prostornim informacijama je održana u u Sevilji, Španija od 17. do 19 ožujka 2024. godine.

Redovita godišnja skupština okuplja se svake godine kako bi glasovala o proračunu za narednu godinu, birala članove Upravnog odbora i predsjednika, odobravala prijave novih članova te razmatrala formalno poslovanje utvrđeno Statutom. Također, ovo je izvrsna prilika za razmjenu znanja za sve članove.

EuroGeographics je jedinstveno udruženje (mreža) ravnopravnih organizacija javnog sektora (Europske geodetske uprave nadležne za katastar i mapiranje) aktivnih u upravljanju geoprostornim informacijama iz cijele Europe. EuroGeographics omogućava razmjenu iskustava, najbolje prakse i naučenih lekcija u relevantnim područjima aktivnosti. Udruženje osigurava mrežu suradnje u kojoj se individualni stavovi pojačavaju kao kolektivni glas u međunarodnom okruženju kako bi se poboljšalo razumijevanje važnosti i potencijala podataka svih članova i uloge članova.

EuroGeographics pruža mrežu koja omogućava konstruktivan, kolaborativni dijalog između svojih članova, te između članova i zainteresiranih međunarodnih sudionika kako bi se prevladale tehničke i institucionalne prepreke koje sprečavaju široku upotrebu javnih, autoritativnih geoprostornih podataka. Snaga EuroGeographics-a leži u velikom članstvu i udruženje predstavlja oko 90% zvaničnih tijela odgovornih za geodetske, topografske, katastarske poslove i registraciju zemljišta u široj geografskoj Europi. EuroGeographics trenutno okuplja 60 katastarskih i kartografskih agencija iz 40 država. Stoga, uloga EuroGeographics-a je i da pomogne u ostvarivanju programa politike EU kako svojim članicama, tako i Europskim sudionicima.

Ove godine glavna tema skupštine je bila 'Rješavanje globalnih izazova s službenim geoprostornim podacima'" s posebnim osvrtom na:

  • Budućnost geoprostornih informacija,
  • Geoprostorni podaci u rješavanju globalnih izazova,
  • Evropski podaci prostora, Umjetna inteligencija,
  • Tehnologija i inovacije,
  • Prihvaćanje tehnologije,
  • Dugoročna održivost službenih geoprostornih podataka.

U okviru ovogodišnje skupštine su održani i izbori za Predsjednika i Upravni odbor Eurogeographicsa, te su odabrani predstavnici Nizozemske, Norveške, Latvije i Španjolske.

Za novog predsjednika udruženja izabran je gosp. Tomaž Petek iz Slovenije.

U ime Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove na skupštini je sudjelovalo gosp. Denis Tabučić, pomoćnik direktora čiji je mandat u upravnom odboru EuroGeographicsa završio na ovogodišnjoj Skupštini.

Natrag