Održan kick off sastanak DELEF projekta u Banjoj Luci - FGU

Novosti pregled

Održan kick off sastanak DELEF projekta u Banjoj Luci

10.10.2023 12:31

U Banjoj Luci je 10.10.2023. godine održan kick off sastanak vezan za početak implementacije DELEF projekta (Digitalno unapređenje upravljanja zemljištem za EU budućnost Bosne i Hercegovine), a domaćin događaja je bila Republička uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove RS.

Sastanak je predstavljao prigodu za okupljanje rukovoditelja, službenika, projektnih partnera i institucija uključenih u zemljišnu administraciju u BiH i aktivnosti projekta. Izaslanstvo Federalne uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove predvodio je gosp. Željko Obradović, ravnatelj uprave, koji je u uvodnom dijelu pozdravio prisutne te naglasio značaj provedbe DELEF projekta te istaknuo direktne koristi koje se očekuju za korisnike usluga Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Prisutnima su se također obratiliravnatelj Republičke uprave za geodetske i imovinsko - pravne poslove gosp. Dragan Stanković, te predstavnici donatora, predstavnici Švedske uprave za katastar i mapiranje te rukovoditeljica suradnje u Švedskoj agenciji za međunarodnu suradnju i razvoj pri Veleposlanstvu u Bosni i Hercegovini.

Vlada Kraljevine Švedske putem uprave za mapiranje i katastar - Lantmäteriet, dugi niz godina pomaže zemljama u regiji Zapadnog Balkana pri procesima reforme i unapređenja sektora zemljišne administracije, te je odgovarajući na zahtjeve za nastavak pomoći nastavno na prethodno uspješno implementirani CILAP projekt, Švedska agencija za međunarodni razvoj i suradnju sredinom 2023. godine odobrila projektni prijedlog za implementaciju projekta DELEF „Digitalno unapređenje upravljanja zemljištem za EU budućnost Bosne i Hercegovine“.

DELEF projekt će biti fokusiran na četiri glavna područja za potporu, a to su:

  • razvoj ukupnog kapaciteta,
  • masovna procjena vrijednosti nekretnina,
  • infrastruktura prostornih podataka (IPP) i
  • geodetska infrastruktura.

Kako bi se osigurao razvoj kapaciteta i postigla održiva promjena, projekt će se usredotočiti na učinkovito učenje i jasno mjerljive rezultate.

Za realizaciju projekta sa korisničkim partnerskim institucijama u Bosni i Hercegovini dodijeljen je ukupni grant od 44 miliona Švedskih Kruna što uključuje i sve troškove Lantmäteriet-a koji je zadužen za implementaciju. Predviđeno vrijeme trajanja projekta je od 01.08.2023. do 31.2028. godine.

Natrag