Izgradnja kapaciteta u oblasti Infrastrukture prostornih podataka Federacije Bosne i Hercegovine - FGU

Novosti pregled

Izgradnja kapaciteta u oblasti Infrastrukture prostornih podataka Federacije Bosne i Hercegovine

05.12.2023 13:03

Federalna uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove je u proteklom periodu organizirala i provela tri ciklusa edukacija: osnovni, napredni i INSPIRE/IPP trening nastojanju unapređenja oblasti infrastrukture prostornih podataka Federacije Bosne i Hercegovine (IPP FBiH) te izgradnje kapaciteta. Na navedenim treninzima sudjelovali su predstavnici ispred 15 institucija državne, federalne i županijske razine vlasti. Ukupan broj sudionika bio je nešto više od 50 po svakom ciklusu treninga.

Institucije koje su pohađale edukacije u organizaciji FGU su: Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), Federalno ministarstvo prostornog uređenja, Federalni zavod za statistiku, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Fond za zaštitu okoliša FBiH, Federalni zavod za agropedologiju, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Federalni zavod za geologiju, Federalni hidrometeorološki zavod, JP Autoceste FBiH, JP Ceste FBiH, Direkcija puteva Sarajevske Županije, Zavod za planiranje razvoja Sarajevske Županije, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TŽ, Zavod za urbanizam i prostorno uređenje ZDŽ.

Federalna uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove je osigurala proračunska sredstva za edukaciju zaposlenika subjekata IPP FBiH tijekom 2023. i 2024. godine, kako bi se osiguralo kontinuirano unapređenje kapaciteta u oblasti infrastrukture prostornih podataka. Za pružanje ovih obuka odabrana je firma Gauss d.o.o. Tuzla, koja posjeduje bogato iskustvo u izgradnji kapaciteta u području IPP i prostornih podataka općenito.

Program obuke je podrazumijevao tri vrste treninga, svaki sa specifičnim kompetencijama koje polaznici trebaju steći kako bi unaprijedili svoje razumijevanje tematskih oblasti. Glavni cilj je stjecanje kompetencija iz oblasti upravljanja prostornim podacima, njihove pripreme, prikaza i dijeljenja, kao i stjecanje osnovnih znanja kada je u pitanju infrastruktura prostornih podataka.

Sva tri ciklusa treninga i jačanje kapaciteta u ovim oblastima predstavljaju važan korak prema jačanju infrastrukture prostornih podataka u Federaciji Bosne i Hercegovine i omogućava institucijama bolju iskoristivost prostornih podataka u svojim aktivnostima. Federalna uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove nastavlja ulagati u razvoj i obuku svojih zaposlenika ali i zaposlenika drugih institucija kako bi se osiguralo bolje korištenje prostornih podataka u budućnosti.

Na kraju svake održane edukacije obavljena je evaluacija stečenog znanja, u okviru kojeg su prisutni mogli iznijeti svoja zapažanja tijekom edukacije, uključujući sadržaj edukacije, metodiku i sve ostalo. Pregledom popunjenih obrazaca evaluacije provedenih edukacija, može se zaključiti da je edukacija uspješno provedena i da je ispunjen zadati cilj.

Natrag