STUDIJSKA POSJETA INSTITUCIJAMA KRALJEVINE ŠVEDSKE - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

STUDIJSKA POSJETA INSTITUCIJAMA KRALJEVINE ŠVEDSKE

28.05.2024 12:10

U okviru projekta DELEF „Digitalno unapređenje upravljanja zemljištem za EU budućnost Bosne i Hercegovine“ , čiji je cilj izgradnja kapaciteta i prenos znanja a u cilju povećanja efikasnosti i pouzdanosti procesa zemljišne administracije u Bosni i Hercegovini, od 26.05. do 29.05.2024. godine organizovana je studijska posjeta institucijama Švedske zemljišne administracije i Porezne uprave.

Cilj studijske posjete je bio detaljno upoznavanje sa sistemom zemljišne administracije u Švedskoj, s posebnim osvrtom na saradnju Švedske geodetske uprave i Porezne uprave u kreiranju sistema procjene vrijednosti nekretnina. Kraljevina Švedska predstavlja odličan primjer međusobne saradnje svih institucija i učesnika u procesima zemljišne administracije. Uska saradnja Švedske geodetske uprave i Porezne uprave je dobar primjer u kreiranju procedura procjene vrijednosti koje su osnov za razvijeno tržište nekretnina.

Tokom studijske posjete detaljno su prezentirane sljedeće teme:

  • organizacija Lantmäterieta te uticaj dobro organizovanih institucija na efikasnost usluga i dobru saradnju sa svim ostalim institucijama;
  • uloga Lantmäterieta u stvaranju sistema procjene nekretnina.
  • funkcionisanje Švedske porezne uprave;
  • metode utvrđivanja poreza na imovinu i poreza na nekretnine;
  • pojedinačne odgovornosti Švedske porezne uprave i Lantmäterieta (Švedske geodetske uprave) u procesu procjene vrijednosti poreza;
  • saradnja Lantmäterieta i Švedske porezne uprave u realizaciji efikasnog sistema procjene nekretnina;
  • uloga efikasne zemljišne administracije u razvoju čitavog društva u Švedskoj;

Delegacija institucija u Bosni i Hercegovini koja je posjetila institucije švedske upravne administracije su činili predstavnice i predstavnici Federalnog ministarstva finansija, Federalnog ministarstva pravde i Federalne uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove koje je predvodio direktor Željko Obradović.

Natrag