Održana radionica u okviru DELEF projekta - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Održana radionica u okviru DELEF projekta

27.09.2024 22:12

U skladu sa planiranim aktivnostima unutar Švedskog donatorskog projekta DELEF (Digitalno unapređenje upravljanja zemljištem za EU budućnost Bosne i Hercegovine), održana je radionica u Sarajevu u okviru komponente 2 "Uspostava sistema masovne procjene nekretnina“ od 24. do 26. septembra 2024. godine.

Radionicu je vodio strčunjak iz švedske geodetske uprave LANTMÄTERIET-a za područje procjene vrijednosti nekretnina, gospodin Hans Söderblom. Tokom radionice je primijenjena kombinacija različitih metoda, uključujući predavanja, individualne i grupne zadatke kako bi se osigurala maksimalna efikasnost i interakcija među učesnicima.

Cilj radionice je započeti pripreme procesa prikupljanja podataka s ciljem uspostavljanja Registra zgrada i sistema masovne procjene.

Dodatni segment radionice uključivao je online sesiju pod nazivom "Unapređenje procjene nekretnina uz pomoć AI: Uvidi iz tržišta stanova Nikozije." Ova sesija omogućila je učesnicima razmjenu iskustva i nova saznanja o primjeni vještačke inteligencije u procesu procjene.

Na kraju radionice, učesnici su donijeli odluke o faktorima vrednovanja koji će se koristiti u budućem radu, kao i o vrstama podataka koje je potrebno prikupiti tokom uspostavljanja Registra zgrada. Dogovoreni su koraci za dalji rad, uključujući pripremu dokumenata i osiguranje kvaliteta prikupljenih podataka.

Natrag